6. září 2019

Mám volný pátek a před sebou dlouhé víkendové směny, takže se pokouším udělat nějakou užitečnou práci, po dovolené se nějak nemůžu dostat do toho správného tempa. Začnu si nějakou činnost, za chvíli přeběhnu k úplně jiné, abych pak následně zjistila, že hoří zcela něco jiného. Začala jsem kuchat nějaká atraktivní rajčata s tím, že si uložím semínka, kterých v masitém rajčeti je poskrovnu. Květy jsem nijak neizolovala, ale se semeny nemám v plánu obchodovat, jsou pouze pro moji potřebu, takže to neřeším. Pokud by ovšem někdo nesmírně toužil po nějaké odrůdě, která ho zaujala, pak mu semínka ochotně poskytnu.

Snažím se zachránit a taky namnožit moje stáleplodící jahodníky a tak se pokouším zakořenit alespoň pár odnoží. Koupila jsem speciální substrát pro jahody, můj kompost má příliš vysoké pH.

V některých paletových boxech už nic neroste a tak už je připravuji na následující sezónu. Vysypala jsem do nich zbytek ovčího hnoje, který mi zbyl z podzimu, použitý substrát z pěstebních nádob a nosím tam všechny zbytky z kuchyně, pečlivě zalévám, abych nalákala žížaly. Na závěr bude box vysoko namulčován trávou a listím. V některých boxech to však ještě žije a třeba odrůda s lehce vulgárním názvem Monkey Ass – Opičí zadek ( já hlasuji pro prdel) – je ještě plná krásných srdcí. Trochu se bojím počasí a předpovídaných dešťů, aby plody nepopraskaly. U nás asi stejně pršet nebude.

V plné plodnosti jsou některá cherry rajčátka a třeba Santa Orange je nezničitelný a chuť plodů je skvělá, atraktivní, zajímavá i mírně netradiční. Všem chutnají.

Včera jsem byla na pokec u kamarádky a donesla jsem jí směs mých cherry rajčat. První vyzobala odrůdu Djukre a prohlásila, že jde o velmi zajímavé rajče, které chutná po houbách. Já těm lidem něḱdy nerozumím. ; – ) A toho smajlíka sem nedám a nedám!

3 thoughts on “6. září 2019”

  1. Jani, cez víkend ako robíš, že by sme zbehli na pol hoďku niektorý deň navečer s dcérou aj psou perpúťou autom? Dokiaľ je ešte čo pozrieť. Tie Santy sú aj u mňa super vysoké, mohutné- aj cez3 m, jednému 6- výhonovému som musela dať 4 opory a oberám zo schodíkového rebríka.Aj chuťovo je to moje najobľúbenejšie.

  2. Cherry rajčata dávám do mrazničky, protože se mi toto zpracování osvědčilo při vaření. Kuchtím spoustu vegetariánských pokrmů a především různá rizota. Zmražená rajčátka přidávám až na úplný závěr a nechám je jen prohřát a moc nemíchám, zůstanou pak krásně celá a nerozvařená. Chuťově je to v zimě lahůdka a působí to rovněž velmi esteticky. Mrazím hlavně malé a pevné plody, ideální je odrůda L’Amuse.

Napsat komentář: Uda Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *