15. srpen 2019

Příští týden se chystáme na dovolenou a já tedy musím sklidit a hlavně zpracovat úrodu rajčat. Moje počáteční stesky na sprchávání plodů z prvních vijanů rostlin byly, jak se nyní ukázalo, zbytečné. Úroda je i tak velmi bohatá a některé rostliny mne přivádějí v úžas. Bull Heart od Poisku vypadá poněkud neduživě, hodně subtilně, ale ta spousta plodů je neuvěřitelná. Naprosto nenápadné, bezproblémové, odolné a produktivní rajče. Plody jsou krásné a pokud dokonale vyzrají, tak chutnají skvěle.

Rajčátka De Barao Red jsou tak roztomilá, že je v žádném případě potupně nerozvařím, ale uložím je do mrazničky, ta už se ovšem povážlivě plní. Malá cherry rajčata taky mrazím, ale nebude jich mnoho, v práci je o ně obrovský zájem, takže nestačím sklízet. Jedna z mých kamarádek má čtyři děti a na cestě je páté, financí není mnoho a tak většina mé úrody směřuje k ní. Velmi žádaná jsou rajčátka Kotja a já jsem bohužel právě u této odrůdy ufikla omylem jeden výhon. Příští rok musím vysadit alespoň tři rostliny. Firma Partner chystá na trh červenou variantu této odrůdy, tak jsem zvědavá. Jen nesmí můj hlavní dodavatel semen této firmy opustit Rusko.

Hromadně dozrávají rajčata na sušení, takže využívám všechny dostupné zdroje tepla, suším na sluníčku, na horních šprušlích ve skleníku, v autě a v noci jede horkovzdušná trouba. Sušená rajčata jsou v zimě skvělou pochoutkou a je o ně obrovský zájem, který nestíhám uspokojovat. Omezila jsem výrobu kečupů a protlaků, jak s oblibou píši – nejsem robot.

Taková snídaně mně nikdy neomrzí – žitný chleba s nádhernými, šťavnatými, skvěle vychucenými plátky masitého rajčete, tentokrát Bull Heart. Jak říkáme my Moraváci – YUM!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *