18. červenec 2019

Dnes je u nás ideální počasí na práci na zahradě, zataženo s přijatelnou teplotou. Rozhodla jsem se, že začnu čistit spáry dlaždic na dvoře, které jsou totálně zarostlé plevelem, postupně, alespoň m2. Jenže mě zrovna v té chvíli přepadl záchvat prokrastinace, co když bude za chvíli pršet, zítra je přece taky den a navíc mám volný víkend, tak to udělám. Vysvobodily mě kvetoucí dýně, které se po několika kilometrech zeleně konečně uráčily ukázat samičí květy. Květy jsou plně obsazené včelami a těm se vůbec nelíbilo, že chci převzít jejich funkci a pokusit se o opylování. Krásná je rostlina pnoucí se po oblouku, ale jde o vysemeněnou dýni, takže mi na konstrukci může  klidně vyrůst mnohakilogramový plod a na ten už moje podprsenky stačit nebudou.

Ve skleníku mi roste jediná paprika vysazená do země a to ruský Partner, bylo to takové nedochůdče neustále plné mšic, vůbec jsem si jí nevšímala a ona se holka docela zotavila a je z ní hezká rostlina plná nasazených květů. Snad počasí dovolí a případné plody dozrají.

Velikou radost mi letos dělají kanadské borůvky, které jsem z nedostatku času a přecenění svých schopností odsunula doslova ke zdi.  Slunce mají až odpolední, ale možná ta kamenná zeď něco naakumuluje a pak jim to teplo předává. Hodně pomohla moje jarní péče a rostliny plodí jako divé, mile mě překvapil Chandler velikostí, množstvím plodů a hlavně chutí, zrovna dozrává balkonová Chippewa, která má krásné veliké a moc dobré borůvky.

Přesadila jsem nějaké fíkovníky do větších nádob a mám v úmyslu je zařadit na horní místo žebříčku při rozhodování, co vlastně budu v budoucnu pěstovat, aby na to stačil můj čas a energie a rostliny netrpěly nezájmem někde v koutě zahrady.

Právě začalo pršet, jdu si číst, mám odpolední.

8 thoughts on “18. červenec 2019”

    1. Moc pěkné, hlavně ty suché listy mě zaujaly. Plánovala jsem dokonce u Stekovicze návštěvu, ale moje němčina už není co bývala a angličtina mi nepomůže.Mám příbuznou, která dělala v Rakousku zdravotní sestru a ta by tedy mohla jet se mnou. Manžel mě neustále ponouká, ať jedem. Takže příští rok určitě a do té doby bude i má němčina o něco lepší. Jsem potěšená, že s paní S. máme stejný vkus a líbí se nám odrůda Býčí srdce.

  1. Ahoj holky, nebyla jsem tu dlouho…no jo, Horňácké, nevím co šůrovat dřív, jestli barák, či zahradu;) takže už nějakou dobu pročítám a Evi, dávám si do kalendáře tu Markízu;)
    Kanadské borůvky…pokus o pěstování asi 4tý, vypadá to, že mezi ronďákama je konečně to správné místo:) Druhý rok je mám a dvě ze tří nasadily plody. Koukám se zalíbením už na ty zelené a těším se na ochutnávku. Až minulý víkend přijde Tom ze zahrady…prý jestli jsem viděla borůvky? Dneska ne, proč? Tak už je asi ani neuvidím, kosáci je obrali – ještě zelené:((( Na té víc obsypané zůstaly asi tři kusy, které jsem tedy taky přikryla honem záclonou, abych alespoň ochutnala, na druhé byly jen na nejspodnější větvi, co leží na zemi a ty jim uniknuly;) Takže doufám, že se zralých dočkám:) Sklidili mi černý a červený rybíz, jostu. Angreštu si zatím nevšímali, protože byl tvrdý. Bílý rybíz je nazajímal, ale koukala sem, že už ochutnali, takže jsem si rychle obrala alespoň na buchtu. Vloni si ničeho konečně ani nevšimnuli, letos jahod ne, tak jsem myslela, že klid, ovšem od té doby pak sežrali všechno, i maliny skorozelené:( Už jsem našla rozklovanou i tvrdou broskev, dostala taky záclonu;)

  2. A kdepak jsi se toulala, na dovči?
    U nás ptáci obrali s mým souhlasem muchovník, bylo dost i pro nás, a borůvek si kupodivu nevšímají, ale já je mám na dvoře, kde se poflakuje naše nové malé koťe a ladí si na nich své lovecké pudy.

  3. Klečela jsem na chodníku před barákem a dloubala plevely to…co jsi měla v plánu ty:) Takže jo, dovča:))) Muchovníky obrali před tím, ale nebyla šance, ty jsou vysoké a nepřikryju. My jsme měli tou dobou jahody, takže sme jim je teda milostivě přenechali;)

    1. Tak ty jsi ignorovala moje skvělé stránky kvůli dloubání plevele z dlažby? A já tak potřebuju každého čtenáře! Asi si dám panáka, už mi z toho hlasitého folklóru duní v hlavě. Překřikují se mi tady dva souběžné programy, jeden naproti v šenku a druhý přes vodu na Fňukalovém, a já su kurňa z Ostravy.

      1. :)))) Nahoru nechodíš večer? My ne. Bohužel druhý rok, co má Tom ty Lidušky, máme dětské programy povinné;) My:) Trpím jak pes:))
        Všechno sem tu poctivě přečetla, ale ty to chrlíš, jak Baťa cvičky, i tak nestíhám:))

        1. Já už jsem si svoje „nahoře“ za ty roky, co jsem vdaná za basistu, odseděla a docela se mi programy líbily, ale nejsem žádný zažraný folklorista, takže STAČILO! Jarmark mám pod nosem, ale už tam taky nechodím. Manžel si to užije za nás oba, ten je folklórem odkojený. Já bych šla raději na Nohavicu, ale v té době jsme u móóóře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *