Sazenice

15.únor 2019

Někdy v listopadu mi při výsevu paprik, kdy jsem použila vlastní kompost, vyrostla jedna paprika a čtyři neznámá rajčata. Bylo mi líto rostlinky vyhodit a začala jsem se o ně starat. Okamžitě pro prokořenění substrátu jsem je vždy přesadila do většího květináče a rozhodla jsem se nepoužívat při pěstování žádná obvyklá hnojiva.Rostlinky mají vždy komfortní prostor pro růst kořenů. Do půdy jsem přidala dřevěný popel, rozemleté skořápky od vajec, šlupky z cibule a česneku, suchou slupku z banánu a suchou slupku z vlastního nechemického pomeranče. Indeterminantní rostliny už jsem identifikovala a podle naprosto typického a nezaměnitelného růstu se jedná o cherry odrůdu L’Amuse. Rostliny jsou krásné, kompaktní a vůbec se neliší od těch, jež běžně pěstuji venku během léta. Už se začínají typicky pro toto rajče větvit a mají nasazeny dva vijany květů. Dospěla jsem k závěru, že L’Amuse, což je holanská odrůda, je šlechtěno právě pro takové podmínky, jaké nyní vládnou na mých parapetech, tedy do skleníků a proto se rostlinkám daří. Je určena ke sklizni celých střapců, které dozrávají naráz a v dřevěných krabičkách v Makru vypadají luxusně. Dnes mám v úmyslu tuto dvojici přesadit už do 5l květináče a pokud se oteplí, tak bude přestěhována do skleníku. Takovéto experimenty se dají provádět s velmi omezeným počtem rostlin, jsou časově a hlavně prostorově náročné, ale dva nebo tři kousky, proč ne.

Při úklidu ve skleníku mě napadla skvělá myšlenka využít velkou nádobu, ve které rostly loni okurky a zemina vypadá velmi slušně. Přisypala jsem trochu výsevního substrátu a vysela čtyři druhy ředkviček. Taky jsem tam přenesla ta největší rajčata, je tam dnes velmi příjemně a já si asi uvařím kafe, budu se kochat a podobně jako jahody v květináčích vyhlížet jaro.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *