Jsme to, co jíme?

   V době, kdy se blížily mé páté narozeniny, rodiče mi položili otázku, copak bych chtěla za dárek. Já na to, že sestrřičku. Moje přání bylo vyslyšeno a sestra se narodila jeden den před mými narozeninami, taky mohla chvilku počkat. Slavíme tedy vždy společně a na mě čeká úkol, něco upéct. Beru to jako generálku na Vánoce a občas vyzkouším nějaké novinky a ty pak zařadím do vánoční nabídky. Letos se snažím do receptů vmezeřit zdravější varianty surovin a tak používám kupříkladu špaldovou mouku nebo tmavý třtinový mletý cukr. Do krémů použiji jen kvalitní máslo a čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Prvními upečenými kousky jsou velmi oblíbené kokosky a chutnají skvěle, špaldová mouka v lineckém těstu chutná dobře, jen jsou kolečka trochu tmavší, to se ovšem pod čokoládovou polevou elegantně schová.  Velmi dobře se uplatnil letošní muchovníkovo-třešňový džem.

Na kvalitu potravin, které doma konzumujeme, jsem se v tomto mém  lehce očistném období trochu více zaměřila. Jeden můj mladý kolega z práce se podivil, že jsem ještě neochutnala vynikající salát Rumcajs z našeho oddělení lahůdek. On si mlsně odnášel domů k večeři plný plastový kelímek a deset rohlíků. Požádala jsem ho, aby mi ukázal štítek, na kterém je napsané složení této patrně neodolatelné dobroty a to jsem neměla dělat. Tušila jsem, že rumcajsovo složení nebude zrovna TOP, ale pravda mě doslova vyděsila. Mladík si naprosto nic nedělal z mého zděšení a odklusal domů pochutnat si na této dobrotě  a přikusovat k tomu bílé rohlíky ze zmraženého předpečeného polotovaru. Štítek se složením mi odmítnul věnovat, je na něm totiž cena a on si doma vede účetnictví.

Zakoupila jsem si tedy malinko dekagramů Rumcajse a uvedu alespoň několik složek, ze kterých je namíchán. Už z té první se mi zvedl žaludek – salám (drůbeží strojně oddělené maso, vepř. kůže, dusitan sodný, kys. octová, kys.mléčná, kys. L-askorbová, karagenan, trifosforečnany, polyfosforečnany, uhličitany sodné, bram. škrob, voda, sůl, směs koření) – no prostě salám! Dále je tam nějaká sterilovaná zelenina, majonéza a taky E412, E211, E 202, E330.

Jedno dokážu jako chemik ocenit, že tento chemický kokteil je vyrobený tak dokonale, že lidem chutná a nemyslím si, že je v tom Rumcajs osamocen. Až budu vyrábět svoji vyhlášenou celerovou pomazánku, tak naberu do kelímku a donesu svému kolegovi, jen si nejsem jistá, zda mu bude bez všech těch stabilizátorů, konzervantů, barviv a éček chutnat. Možná přidám i domácí špaldovou bagetu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *