Terminální nekróza plodů rajčat

Existuje spousta chorob – různé virózy a bakteriózy, houbové choroby a další rostlinné poruchy, které nám občas dokáží pokazit radost z úrody rajčat. Jednou z hodně nepříjemných chorob je nekróza vrcholu plodu, kterou způsobuje relativní nedostatek vápníku v půdě a dokáže nás připravit až o třetinu úrody. V půdě ho může být sice dostatek, ale kořeny ho rostlině nejsou schopny zajistit. Důvodů může být spousta – velké sucho, hodně vlhko, vysoké nebo naopak nízké teploty, nepřiměřené hnojení a tím pádem zasolená půda nebo naopak nedostatek živin, příliš kyselá reakce půdy ,vytlačování vápníku z jeho vazebných pozic jinými prvky – těžkými kovy- a podobně. Některé odrůdy rajčat jsou k této chorobě náchylnější jiné jí netrpí vůbec. V mém případě šlo kdysi o San Marzano a nově Big Mama.

Vápník se podílí na tvorbě buněčných stěn a není-li ho dostatek, stěny se bortí a v těchto místech vznikají infekce a následně hniloba. Kořeny  rozvádějí poskytnutý vápník nejprve do růstového vrcholu rostliny, aby rostla do výšky, potom do listového aparátu a teprve pak jsou na řadě plody. Proto se jeho nedostatek projeví nejdříve u plodů a to na místě nejintenzívnějšího růstu tedy špičce plodů.

Podobně jako u lidí je důležitá prevence a rostliny, které jsou ve formě, je jim dopřána pravidelná zálivka, vyrovnaná výživa a co nejméně stresů, nemoci nepodlehnou. Vynikajícím pomocníkem je obyčejný popel. Loni jsem neměla s tímto onemocněním vůbec žádné problémy a to ani u rajčat podlouhlého tvaru, a to jich pěstuji spoustu, právě díky popelu. Stačí jedna polévková lžíce popela na 1l vody a nechat jeden den stát. Ke každé rostlině je dobré dodat 2l roztoku. Při hnojení je hodně důležité dodržovat rovnováhu mezi hnojením vápníkem a draslíkem a to v poměru K : Ca 1: 7. Hodně rovněž škodí přebytek dusíku, který právě nahrazuje vápník ve vazbách.

Pokud jsme chorobu u našich rajčat objevili, je potřeba dodat vápník postřikem na list. Kořeny zaregistrují, že růstový vrchol a listy mají vápníku dostatek a můžou ho doplnit  plodům. Listové hnojivo nejsou ovšem plody schopné přijímat, nejsou na to zařízené a je tedy potřebná i hnojivá zálivka ke kořenům, aby ty měly co poskytnout. Postřik na list tedy nepomůže v případě, že kořeny nepracují tak, jak by měly. Pro postřik na list lze použít Wuxal Calcium a pro hnojení formou zálivky ledek vápenatý. Ledku je ovšem potřeba přidat 1g ke každé jednotlivé rostlině. Pokud je zrovna sucho a my budeme zalévat rostlinu 5l vody, dáme 1g právě do 5l, při zálivce 2l k rostlině, dáme 1g do dvou litrů.

Vzhledem k tomu, že já chemii v zahradě  nehodlám používat, pokusím se vystačit s tím popelem a s tím, že rostliny dostanu do perfektní kondice kvalitní přípravou půdy, vyváženým hnojením bez hrozby zasolení a předčítáním  kvalitní literatury. Dokonce princ Charles je téhož názoru jako já a on doporučuje Shakespeara. Snad budou má rajčata schopná se s nástrahami chorob vyrovnat. Mám ovšem pocit, že současné velmi chladné a deštivé počasí jim na pohodě nepřidá.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *