28. duben 2019

Zásoba mých textilních květináčů se zmenšuje, včera jsem do jednoho z nich zasadila papriku Granova – na obrázku prostřední. Na nějaké zásadní hodnocení je ještě příliš brzy, ale papriky Ornela a Palermo, které takto rostou již delší dobu, vypadají spokojeně. Paprika prý potřebuje hluboký květináč a tento požadavek je v tomto případě splněn. Ovšem ze všech rostlin v nádobách je zatím absolutním vítězem paprika Palermo sice v menším, ale zato samozavlažovacím květináči. Jenže veliké samozavlažovací truhlíky jsou pekelně drahé a zrovna ten, který se mi moc líbí stojí tisícovku a je pro dvě rostliny.

Konečně jsem velmi spokojená, i u nás se včera seklo a tak je dostatek trávy na mulčování. Pokud je kolem mých rostlin dostatek dřeva, kamení a posečené trávy, pak zářím spokojeností a rostlinstvo taky.

Determinantní rajčata, kterým jsem letos dala prostor, se mají k světu a jsou mi sympatická malým vzrůstem a velkou násadou plodů. Stačí jim ke štěstí květináč a nějaké ty dobrůtky ke zdárnému růstu a jsou spokojená. Nemusím pořád řešit, jak je uvázat, aby je nezlomil vítr.  Snad brzy nějaké plody dozrají, abych mohla posoudit jejich chuť. Malinové jablíčko je rajče koktejlové a taková velikost plodů mi na tuto velikost rostliny sedí.

 

 

5 thoughts on “28. duben 2019”

  1. Jani, počula si už o tomto substráte od Forestiny?
    Revitalizační organický substrát 50 l. Vyvinuto ve spolupráci s Mendelovou univerzitou po dlouhodobém výzkumu. Revitalizační organický substrát je vyroben ze směsi vrchovištních rašelin různého stupně rozložení, z oplodí kokosových ořechů, kůrového kompostu, minerálního vícesložkového hnojiva s dlouhodobým uvolňováním dusíku, vododržných minerálů a rašelinového extraktu s přídavkem mořské řasy a jemně mletého dolomitického vápence.
    Včera som pozerala v TV Hobby našej doby a bol vychválený, najmä pre terajšie suché letá.

    1. O takovém substrátu jsem neslyšela a klidně bych ho vyzkoušela. Jen začínám mít trochu problém s používáním rašeliny, její zdroje nejsou nevyčerpatelné a spousta lidí už ji z těchto důvodů nekupuje. Letos jsem hodně používala substrát Compo Sana bez přídavku rašeliny a rostliny jsou velmi spokojené. Začnu se více zaměřovat na substráty s lanolinem a kokosem. Taky už nechci nic s přidaným minerálním hnojivem, uživím svoje rostliny svými přípravky. Ale dík za info!

  2. Vyrábím si pro fíkovníky samozavlažovací květináče obdobné konstrukce jako Bill Muzychko (viz odkaz, zhruba uprostřed stránky). U mě jde o 20l nádoby. Pokud mám nádobu, tak cena ostatního materiálu je do stovky. Po 2 sezónách jsem zatím neměl žádný problém a letos jsem vyrobil 8 dalších.
    http://figs4fun.com/bills_figs.html

    1. Taky zrovna uvažuji o něčem podobném, nádob mám dostatek. Hodně mě totiž rozčiluje shánění vhodných podmisek, aby mi drahocená zálivka okamžitě nezačala vytékat ven. Takže dík za inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *