Rajčata na sušení

   Dnes jsem nakládala letošní sušená rajčata do nálevu. Používám k tomu červené víno a obvykle u toho koštuju, zda je onen mok pro moje rajčata dostatečně kvalitní. Tentokrát jsem se ovšem musela držet zpátky jednak vzhledem k časným dopoledním hodinám, taky moje nemocné ledviny by mohly protestovat a rovněž jsem měla v úmyslu za střízliva koukat na dámského debla v Singapuru. Holky soupeřky jasně přehrály a byla to hezká podívaná. Jen tak dál!

Rajčata měla v této sezóně ideální podmínky a úroda byla bohatá jak na kilogramy tak na chutě. Rajče vzhledem k tomu, že je to rostlina vytrvalá, patří mezi ovoce a já s tím souhlasím. Všech třináct těkavých látek, které jsou zodpovědné za chuť a vůni rajčat se letos překonávalo a tyto plody tak byly dokonale vychucené. Jejich sladkost byla někdy hodně intenzívní, ale kyseliny vše dorovnaly a výsledek byl delikatesní. Pokud někdo tvrdí, že podtržené rajče, které dozraje doma v kuchyni, má srovnatelnou chuť s tím, které dozrálo na rostlině, tak já mám opačnou zkušenost. I takové plody, které mi vůbec nechutnaly a připomínaly ty supermarketové,  po dostatečně dlouhém pobytu na rostlině chutnaly slušně.

Suším všechny odrůdy, které pěstuji, vyjma cherri. Dlouhá a masitá rajčata půlím, plody typu San Mazrano rozpůlim a zbavím semínek a ta hodně veliká steaková krájím na kolečka minimálně 2cm tlustá. Je důležité, aby nemasité rajče mělo hodně silnou stěnu, jinak po usušení zbyde jen slupka.

Každým rokem mám více zkušeností s pěstováním , porovnávám jednotlivé odrůdy a snažím se vybrat ty pro sušení nejvhodnější. Moje nároky začínají stoupat a mě by se líbilo, aby všechna usušená rajčata měla pokud možno stejný tvar a ve skleničce vypadala profesionálně. Jenže taky nechci mít na zahradě šedesát stejných rostlin. Přišla jsem na chuť rajčatům ve tvaru většího vejce jako Big Mama, Rubínový Kulon a Cencara, která jsou dvoukomorová s vyhovující tloušťkou stěny. Mnohem více bych ocenila plody se stejným tvarem ovšem masité s malým množstvím semen, aby po usušení zbylo hodně „masa“. Budu po takových odrůdách během zimy pátrat.

Spoustu skleniček už jsem rozdala a sklízím pochvaly, všem moje sušená rajčata hodně chutnají a objevují se i takové přívlastky jako „skvostná“. Je to uznání za spoustu práce a času od výsevu až po naložení. Na obrázku se skleničkama jsou rajčata Malinovaja Idea, která pořád dozrávají, rostlina se nenechá ničím rozhodit a výnos už překonal 14kg z rostliny. Navzdory chladu, kratšímu dni a zatažené obloze chutnají velmi dobře. Patrně odrůda vhodná na sibiř.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *